Batik

Batik

Batik is een collectief, voortgekomen uit het duo dat Joost Lijbaart en Wolfert Brederode in 2005 begonnen zijn. Het samensmelten tot één instrument is net als bij het duo, bij Batik een belangrijk uitgangspunt voor het groepsgeluid.

De nadruk ligt op het gezamenlijk improviseren, het samen zoeken naar een nieuwe klank waarbij traditionele vormen van samenspel vervagen. De instrumenten zelf zijn hierin ondergeschikt aan het grotere geheel.

Voor het debuut Headland (2014) zijn ze op zoek gegaan naar een metafoor voor hun muziek, waarbij Claudy Jongstra naar boven kwam. Als groot bewonderaar van haar wandtapijten, werden de overeenkomsten gevonden in de manier hoe zij wol en vilt verwerkt tot één geheel.

“Vilt maken is toveren. Met slechts wol, water en persen ontstaat een geheel nieuwe stof die er eerst niet was. Muziek maken is ook toveren. Met het plaatsen en samenvoegen van noten ontstaat een moment dat levend wordt en emoties oproept” aldus Joost Lijbaart over de vergelijking tussen het werk van Jongstra en de muziek van Batik. Het experimenteren, het onwaarschijnlijk arbeidsintensieve proces, het verweven en vervilten van het materiaal tot één geheel met uitsluitend haar handen als gereedschap, het kleuren en alle minitieuze stappen die uiteindelijk één groot werk vormen, kan Batik niet mooier symboliseren.

Omdat de musici gezamenlijk hun geluid/klank creëren en daarbij goed naar elkaar luisteren, lijkt hun improvisatie niet op de gebruikelijke manier van een instrument dat naar voren treedt, zijn ding doet en weer terug stapt. Bij Batik is er geen sprake van een solist die over een ritmesectie heen speelt. De improvisatie neemt namelijk een andere koers: naar elkaar toe, om zo dicht mogelijk bij de eenheid te komen!

Dit betreft een selectie van de relevante albums uit de discografie

Headland
Batik
2014
 

In de loop der tijd zullen alle nominaties en prijzen worden vermeld

Jazz Nationaal 2014 Headland Batik
 

Informatie

Joost Lijbaart - drums / percussion
Wolfert Brederode - piano
Ed Verhoeff - guitar
Rafael Morales - bass