Foto: Anna Webber 11 juli 2014

Kurt Elling krijgt Edison Jazz Oeuvreprijs

De Edison Jazz Oeuvreprijs is dit jaar voor de Amerikaanse jazzvocalist Kurt Elling. Op 27 november wordt de prestigieuze prijs uitgereikt in Muziekgebouw Eindhoven. Hij komt de prijs hoogstpersoonlijk in ontvangst nemen.

Jazzvocalist en tekstschrijver Kurt Elling werd in 1967 geboren in Chicago en woont inmiddels in New York. Kenners en media verklaren de man met de diepe bariton en die vier octaven bereikt als de beste mannelijke jazzvocalist van de laatste twintig jaar. Kurt Elling liet zich beïnvloeden door King Pleasure en Jon Hendricks, die hem tot 'vocalese' ( het schrijven van teksten op instrumentale jazz-solos) inspireerden, maar ook door Frank Sinatra en Mark Murphy.

Naast de scat is Elling bekend vanwege zijn zogeheten ‘rant’: ter plekke improviseert hij zijn woorden en zinnen. Alle tien zijn albums werden genomineerd voor internationale muziekprijzen. De Duitse Echo, de Grammy en tientallen publiek- en mediaprijzen zijn in het bezit van Kurt Elling. Zijn volgende album, Passion World, komt uit in februari 2015.

Uitreiking
Op donderdag 27 november vindt de uitreiking plaats tijdens de Edison Jazz/World in Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven. Elling treedt op samen met het Metropole Orkest, evenals de Edison-winnaars in de overige categorieën. De presentatie is in handen van Co de Kloet. Er zijn kaarten beschikbaar voor publiek, te bestellen via het ticketbureau, telefoon 040-244.20.20 of op www.muziekgebouweindhoven.nl.

De Edison Jazz/World-uitreiking in Eindhoven wordt mede mogelijk gemaakt door de founders EHV365 en Gemeente Eindhoven. Mediapartners zijn Jazzism en Radio 6/NTR.

Edison partners