Genomineerden 2017

JURYMOTIVATIES NOMINATIES 2017 15 december 2016

JURYMOTIVATIES NOMINATIES 2017

CATEGORIE POP

B-Brave – Los
B-Brave is op het nieuwe album Los van tienergroepje een eigentijdse boyband geworden met een nieuwe, op de clubs gemikte sound. Hiermee wordt het voordeel van de reeds vergaarde trouwe schare fans die met ze mee is opgegroeid optimaal uitgebuit.

Diggy Dex – Golven
Diggy Dex maakt muziek die het hart raakt, op het kruisvlak van pop en rap en levenslied en kleinkunst. Met Golven vierde hij zijn tienjarig jubileum als succesvol solo-artiest.

Douwe Bob – Fool Bar
Douwe Bob won het Songfestival niet, maar is wel als winnaar uit die strijd gekomen. Groeide dit jaar als persoonlijkheid, maar getuige het zeer complete en hitgevoelige Fool Bar ook als muzikant en modern tekstschrijver.

CATEGORIE ROCK

De Staat – O
De Staat, gewapend met onder meer de songs van het ijzersterke album O, kwam deze festivalzomer, zag en overwon. O heeft humor, sfeer en dat allemaal in die typische, geheel eigenzinnige en onmiddellijk herkenbare De Staat-stijl.

Indian Askin – Sea Of Ethanol
Sea Of Ethanol is zo’n debuutplaat die doet smachten naar méér. Ouderwets groovy en onstuimig hard rechtdoor rockend tegelijk gaat de liefhebber aan Indian Askin nog jaren plezier hebben.

Kensington – Control
Van twee, naar drie, naar vijf Ziggo Domes in 2018, wéér een Gouden nummer 1-plaat met Control. En dat is níet de makkelijke, voorspelbare grote gebarenplaat geworden die ze hadden kunnen maken, maar reikt veel verder. Die lef en ambitie is bewonderenswaardig.

CATEGORIE HIPHOP 

Broederliefde – Hard Work Pays Off 2
Broederliefde brak in 2016 alle records. Na jarenlang bouwen, was de zege meer dan zoet. Hun gemengde sound was dé popsound van 2016, hun album dé zomerplaat, de ultieme triomf in een uniek succesjaar voor de nationale hiphopscene.

Josylvio – Ma3seb
Zijn debuutalbum Ma3seb stond 21 weken in de album charts zonder al teveel media-aandacht. Sterk debuut van een sublieme straatrapper.

Rotterdam Airlines – Gate 16
Met Gate 16 maakte nieuwkomer Rotterdam Airlines met negen opkomende vocalisten en sterspeler Sevn Alias een aanstekelijk, divers en hitgevoelig album. Met als kers op de slagroom zomerhit Gass.

CATEGORIE DANCE

Martin Garrix – Seven
Martin Garrix was als jongen al wereldster en ontwikkelde zich in het felle licht van de schijnwerpers tot een zelfverzekerde volwassen muzikant met een eigen geluid die zichzelf vernieuwt en nieuwsgierig blijft en een voorbeeld is voor jonge producers.

Sam Feldt – Been A While/Summer On You
Sam Feldt is de snelst rijzende ster uit de rijke Spinnin’-stal. Wereldwijd succesvol met zijn catchy, zomerse en uiterst radiovriendelijke sound. Dance in combinatie met goede songwriting is schaars en Sam Feldt is daar een positieve uitzondering op.

Weval – Weval
Sterk en veelzijdig elektronisch debuut. Van voor naar achter een groot avontuur, dat een en al ambachtelijkheid uitstraalt.

CATEGORIE ALTERNATIVE

Amber Arcades – Fading Lines
Amber Arcades, ofwel de band van Annelotte de Graaf, valt op in zowel binnen- als buitenland met debuutalbum Fading Lines. Een dromerige, mysterieuze en bitterzoete parel van een plaat.

Klangstof – Close Eyes To Exit
Klangstof, van oud Moss-bassist Koen van de Wardt, doet op Close Eyes To Exit aan vage filmmuziek denken, dan weer een Radiohead meets Jean Michel Jarre. Een magische belevenis die op het podium ook sterk stand hield.

Lucky Fonz III – In Je Nakie
Met zijn zesde studio album bewijst Lucky Fonz III alleen maar verder te groeien als boeiende artiest. Humor en poëzie gaan hand in hand op In Je Nakie, wat fantastische creaties als Linde met een E opleverde.

CATEGORIE NIEUWKOMER

Indian Askin – Sea Of Ethanol
Een beetje liefhebber van bandjes kwam dit jaar al snel bij Indian Askin uit. Op Sea Of Ethanol is met zestig jaar rock-‘n-roll in het achterhoofd een knap en vaak onweerstaanbaar veellagig eigen geluid vastgelegd. We want more!

Jeangu Macrooy – Brave Enough
De EP Brave Enough van de van origine Surinaamse Jeangu getuigt van veel talent. Jeangu heeft sterkte teksten en geeft intense live-optredens. De jury verwacht dat zijn naderende debuutalbum mee gaat helpen aan een definitieve doorbraak in 2017.

Klyne – Paralyzed / Water Flow / Closer
Klyne is een jongensboek en prachtvoorbeeld van hoe dingen anno 2016 kunnen gaan in de muziekscene. Na een eerste, voorzichtige release moesten halsoverkop studies afgebroken worden en baantjes opgezegd om aan alle vraag te voldoen.

CATEGORIE VOLKSMUZIEK

André Hazes Jr. – Leef
Dreetje is dit jaar André geworden. Met hits als Leef, Hé ouwe en Ik leef mijn eigen leven heeft hij zijn eigen plek veroverd in de wereld van de volksmuziek.

Jan Smit – 20
Zijn jubileumalbum 20 verkreeg de platina status, met een duet met Broederliefde sloeg de Volendammer een verrassende brug naar het heden. Al twintig jaar aan de top.

Stef Ekkel – Best Of
Liever Te Dik In De Kist is inmiddels een echte feestklassieker en die kunnen maar zelden aan het bestaande canon worden toegevoegd.

CATEGORIE VIDEOCLIP

Douwe Bob / Regisseur: Teemong – How Lucky We Are
Een even simpel, als briljant idee. In How Lucky We Are kruipt Fresku flink overdreven in de huid van Douwe Bob. Stereotyperingen en over de top karikaturen worden heerlijk op de hak genomen.

Sevdaliza / Regisseur: Emmanuel Adjei – Human
Hypnotiserend mooi, waarbij de kijker ietwat vertwijfeld achterblijft: wat ís dit!? Sevdaliza’s Human raakt op een manier die aan grote series en films doet denken, en past naadloos in haar prachtige, eigenzinnige oeuvre.

Typhoon / Regisseur: Ivan Barbosa – We Zijn Er
Typhoon speelt een tot slaaf gemaakte man in deze indrukwekkende, op Kaapverdië geschoten mini-film bij het intro-nummer van zijn nog steeds nadreunende klapper Lobi Da Basi.

CATEGORIE ALBUM

Broederliefde – Hard Work Pays Off 2
In Rotterdam zijn ze nu nog records aan het tellen, het waren er teveel dit jaar. De mooiste moeten de dertien weken zijn die Hard Work Pays Off 2 op 1 stond in de Album Top 100. Een veelzijdig, genredoorbrekend album dat voor velen dé soundtrack van de zomer was.

Douwe Bob – Fool Bar
Deelname aan het Eurovisie Songfestival kan erop of eronder betekenen, mede dankzij het ijzersterke album Fool Bar werd het glorieus erop voor Douwe Bob. Dit is countrypop van Nederlandse makelij die zo met die uit Nashville mee kan.

Kensington – Control
Tien Ziggo Domes zijn niet genoeg om de jaren van Kensington te beschrijven. De top bereiken was één, het knapst aan Control is dat de Utrechters voorbij de typische stadionrock hebben durven denken, in plaats van alleen maar te consolideren.

CATEGORIE SONG 

Broederliefde – Jungle
Jungle is de grootste hit van de plaat waarmee Broederliefde dit jaar kwam, zag en overwon. Mede dankzij dit nummer werd Broederliefde in Nederland vaker gestreamd dan welk buitenlands hitkanon dan ook.

Chef'Special – Amigo
Amigo was de hit waarop het publiek stemde tijdens de Amerikaanse tour die de groep dit jaar deed met Twenty One Pilots. Een eigenzinnige oorworm van de Ziggo Dome tot aan Madison Square Garden.

Martin Garrix – In The Name Of Love
In The Name Of Love was dit jaar de wereldhit van Martin Garrix. Top 20 in minstens 25 landen, in zes landen platina, ruim 300 miljoen streams op Spotify.

Edison partners