Genomineerden 2017

Dee Dee Bridgewater krijgt Edison Jazz Oeuvreprijs 2012 16 mei 2012

Dee Dee Bridgewater krijgt Edison Jazz Oeuvreprijs 2012

De Edison Jazz Oeuvreprijs is dit jaar voor de Amerikaanse jazz-zangeres Dee Dee Bridgewater. Dat maakte de Edison Stichting gisteravond bekend in het Radio 6 programma Mijke's Middag. Op 28 november wordt de prestigieuze prijs uitgereikt in Muziekgebouw Eindhoven. De 61-jarige zangeres komt de prijs hoogstpersoonlijk in ontvangst nemen.

Jazz vormt een rode draad in het leven van de in Memphis geboren Denise Eileen Garrett. Al op jonge leeftijd liet ze haar liefde voor muziek zien en maakte ze onderdeel uit van verschillende bands en op 19-jarige leeftijd toerde ze zelfs al door de toenmalige Sovjet-Unie. Een jaar later trouwde ze trompettist Cecil Bridgewater. Met het Thad Jones-Mel Lewis Jazz-orkest wist Dee Dee echt door te breken en speelde ze samen met grootheden als Dizzy Gillespie, Sonny Rollins en Dexter Gordon. Met haar album Dear Ella, een hommage aan Ella Fitzgerald, wist ze in 1998 twee Grammy’s in de wacht te slepen. Met negentien albums en verscheidene nominaties beschikt Bridgewater over een indrukwekkend oeuvre en daarom verdient zij de Edison prijs.

Uitreiking
Op woensdag 28 november vindt de uitreiking plaats tijdens de Edison Jazz/World in het Muziekgebouw Eindhoven. Dee Dee Bridgewater treedt op samen met het Metropole Orkest, evenals de winnaars van de overige categorieën van de Edison prijzen. De kaartverkoop van het evenement is inmiddels van start gegaan via het ticketbureau, telefoon 040-244.20.20.

 

De Edison Jazz/World uitreiking in Eindhoven wordt mede mogelijk gemaakt door de founders EHV365, Gemeente Eindhoven en Marantz. Als media partner zijn Jazzism en Radio 6/NTR verbonden aan het evenement.

 

Edison partners