Winnaars Edison Klassiek 2011 bekend 31 mei 2011

Winnaars Edison Klassiek 2011 bekend

De winnaars Edison Klassiek zijn bekendgemaakt. Mark Padmore en Kristian Bezuidenhout, Stile Antico, Vilde Frang, Gesualdo Consort Amsterdam en Harry van der Kamp, Vadim Repin en Nikolai Lugansky, Martine Sikkenk, Dirk Luijmes, Heleen Hulst en Asko|Schönberg o.l.v. E. Siebens, RIAS Kammerchor en Akademie für Alte Musik Berlin o.l.v. René Jacobs, Berliner Philharmoniker o.l.v. Simon Rattle en Andreas Staier zijn bekroond uit de bijna tweehonderd inzendingen.

Het aanstaande Edison Klassiek Gala is speciaal. Dit jaar worden namelijk voor het eerst Edisons uitgereikt in nieuwe categorieën. De traditionele indeling in categorieën als bijvoorbeeld Muziek uit Middeleeuwen en Renaissance en Instrumentale Solorecitals is recentelijk gemoderniseerd om zo een groter publiek te bereiken. Een voorbeeld: een solist wordt nu als zodanig beoordeeld, ongeacht of hij of zij eigentijds, klassiek of barok repertoire speelt. Een categorie die extra aandacht verdient is De ontdekking. Hiervoor kunnen niet enkel platenmaatschappijen inzenden, ook de jury kan voordrachten doen.

Kwaliteit
Ook dit jaar was de zeskoppige jury weer te spreken over de kwaliteit van de inzendingen. Volgens voorzitter Stef Collignon zijn overtuigende winnaars gekozen. In de categorie De opera wint het RIAS Kammerchor, Akademie für Alte Musik Berlin o.l.v. René Jacobs. Over hun uitvoering van De Toverfluit meldt de jury: “Wie zich openstelt voor de renovatie van Mozart door Jacobs krijgt een hecht ensemble zangers, een pittig spelende Akademie en een warme, ruimtelijke opname.” Ook Mark Padmore en Kristian Bezuidenhout, winnaars in de categorie De solist – vocaal, krijgen niets dan lof van de juryleden: “Een heldere, intieme en prachtig gebalanceerde opname.”
Over wie moest winnen in de categorie Het document werd lang gediscussieerd. Uiteindelijk is de keuze gevallen op Het Sweelinck Monument – Complete Vocale Werken. “Een waardig monument voor Nederlands beroemdste componist. De uitvoeringen door Harry van der Kamp en zijn Gesualdo Consort zijn van grote klasse”, leest het juryrapport.

Overtuigende winnaars
Stile Antico mag zich met trots de allereerste winnaar in de categorie Het koor noemen. “De stukken van onder anderen Tallis, Byrd en White worden gekenmerkt door een adembenemend zuivere en spatgelijke samenzang, waarbinnen toch de individuele stemmen herkenbaar blijven.” In de categorie De Ontdekking valt deze eer ten deel aan Martijn Paddings Three Concerti. Het juryrapport laat er geen twijfel over bestaan: “Zó zonnig, speels en ongecompliceerd kan eigentijdse muziek dus klinken.” Vilde Frang (1986) wordt met haar Violin Concertos beloond als beste debutante. “De Noorse is zo’n talent waarvan er hooguit enkelen per generatie opstaan.” Klare taal.
In de categorie Kamermuziek wint Violin Sonatos van de bekende solisten Vadim Repin en Nikolai Lugansky. “Als twee topmuzikanten er werkelijk voor gaan, elkaar aanvoelen én elkaar de ruimte geven, ontstaat er iets prachtigs. Een schitterend recital”, beoordeelt de jury. De bewerking van De Notenkraker, door Berliner Philharmoniker o.l.v. Simon Rattle, heeft de eerste Edison voor Het orkest in de wacht gesleept. “Een ongelofelijke eenheid van klank. Alles bij elkaar een topuitgave.” En last but not least wint Andreas Staier in de categorie De solist – instrumentaal. “Een indrukwekkend geheel, dat Bachs tijdloze meesterwerk (Goldbergvariaties) meer dan waardig is.”


 

Edison partners