Fotocredit: Felix Broede / DG 29 maart 2011

Oeuvreprijs Klassiek voor Daniel Barenboim

De Edison Stichting kent de Oeuvreprijs Klassiek 2011 toe aan Daniel Barenboim. De uitreiking vindt plaats op 16 juni aanstaande en wordt uitgezonden door de AVRO op Nederland 2. De vermaarde pianist en dirigent brengt dan een aantal werken ten gehore.


Het grote talent van de in Buenos Aires, uit een Russisch-Joods gezin, geboren Barenboim openbaarde zich al op jonge leeftijd. Na amper twee jaar pianolessen genoten te hebben van zijn ouders, speelde hij zijn eerste officiële concert in de Argentijnse hoofdstad. In ’52 vertrok het gezin naar Israël om zich twee jaar later te settelen in Salzburg, alwaar de jonge Barenboim in de leer ging bij dirigent Igor Markevitch. Al snel werd duidelijk dat hij behoorde tot een van de meest veelzijdige solo- en concertpianisten van zijn generatie. Vaak deelde hij het podium met zijn, inmiddels overleden, eerste vrouw Jacqueline du Pré en met bekende violisten als Itzhak Perlman en Pinchas Zukerman.


Dirigent
Vanaf de jaren zestig ging Barenboim zich steeds meer toeleggen op het dirigentschap. Zo leidde hij het English Chamber Orchestra, het Orchestre de Paris en het Chicago Symphony Orchestra. De functie van muzikaal en artistiek directeur bekleedde hij bij de Parijse Opéra de la Bastille en bij de Staatsopera van Berlijn. Tegenwoordig is hij ook betrokken bij het beroemde La Scala theater in Milaan. In 1999 startte de inmiddels 68-jarige Barenboim, samen met de Palestijnse schrijver en universiteitsprofessor Edward Said, de West-Eastern Divan Workshop and Orchestra. Een school voor getalenteerde muzikanten uit Egypte, Syrië, Libanon, Jordanië, Tunesië en Israël, die les krijgen van bekende internationale musici. In november 2010 tekende Barenboim een contract met Deutsche Grammophon en Decca Classics.
Door de jaren heen heeft Barenboim legio prijzen gewonnen, waaronder drie eerdere Edisons. De Edison Klassiek Oeuvreprijs komt hem dus als geen ander toe. Vorig jaar was Pierre Boulez de gelukkige winnaar van de oeuvreprijs.

Edison partners