Fotocredit: Annelies van der Vegt 22 maart 2012

Oeuvreprijs Klassiek voor Frans Brüggen

De Edison Stichting kent de Oeuvreprijs Klassiek 2012 toe aan dirigent Frans Brüggen. Hij krijgt de prijs voor zijn enorme oeuvre en buitengewone verdiensten voor de Nederlandse muziek. Op vrijdag 15 juni wordt de uitreiking van deze welverdiende Edison live uitgezonden door de AVRO op Nederland 2.


Ooit was Frans Brüggen de beroemdste blokfluit speler ter wereld, op dit ogenblik wordt hij beschouwd als de expert op het gebied van de achttiende en negentiende eeuwse muziek. Geboren in Amsterdam alwaar hij musicologie studeerde aan de universiteit, werd hij op 21- jarige leeftijd benoemd als professor aan het Haags Conservatorium en later verwierf hij de positie van Erasmus professor aan de Harvard University en Regent’s Professor aan de Universiteit van Berkeley. En zoals Luciano Berio ooit over Frans Brüggen schreef: een muzikant die geen archeoloog is maar een groot kunstenaar.


Het Orkest van de Achttiende Eeuw werd in 1981 door Frans Brüggen opgericht. Het bestaat uit circa 50 leden uit de gehele wereld, 20 nationaliteiten. Vijfmaal per jaar komt het orkest bijeen voor internationale tournees. De musici, individueel bekend als specialisten op het gebied van de achttiende eeuwse muziek, spelen op authentieke instrumenten of kopieën. Het uitgebreide repertoire met werken van ondermeer Purcell, Bach, Rameau, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert & Mendelssohn werd aanvankelijk uitgebracht op CD door Philips Classics, nu op Glossa/The Grand Tour. Veel van deze opnamen kregen internationale prijzen. De Edison Klassiek Oeuvreprijs komt hem dus als geen ander toe.

Edison partners