Winnaars Edison Klassiek 2015 bekend 25 november 2015

Winnaars Edison Klassiek 2015 bekend

De winnaars Edison Klassiek zijn bekend. Uit 150 inzendingen zijn onder meer Ronald Brautigam, Patricia Petibon, Sonya Yoncheva, Maria Milstein & Hanna Shybayeva en het Rotterdam Philharmonic Orchestra door de jury tot winnaar verkozen. Op vrijdag 27 november wordt een aantal Edisons uitgereikt in TivoliVredenburg in Utrecht.

De jury 2015 bestaat uit Stef Collignon (voorzitter), Hans Haffmans, Aart-Jan van de Pol, Mischa Spel, Astrid in ’t Veld en Peter Janssen. Op basis van kwaliteit en artistieke waarde heeft deze jury uit de voordrachten een lijst van drie genomineerden per categorie samengesteld. Uit deze genomineerden zijn de onderstaande winnaars bekendgemaakt:

De solist – instrumentaal
Ronald Brautigam (Beethoven – The Complete Piano Sonatas) – New Arts International, BIS
De jarenlange fascinatie van Ronald Brautigam voor de klassieke stijl heeft geleid tot een reeks fantastische cd-uitgaven met werken van Haydn en Mozart en mondt nu uit in een fenomenale lezing van de complete pianosonates van Beethoven op fortepiano.

De solist – vocaal
Patricia Petibon (Satie, Ferré, Hahn, Rosenthal, e.a. – La Belle Excentrique) – Universal Music, Deutsche Grammophon
Patricia Petibon geeft met haar cd La Belle Excentrique het fenomeen liedrecital een geheel nieuwe invulling. Met haar prachtig lichte en wendbare stem neemt zij de luisteraar in dit wervelende programma mee naar het rijke verleden van de Parijse belle époque.

Het debuut
Sonya Yoncheva (Massenet, Verdi, Offenbach, e.a. – Paris, mon amour) – Sony Classical
De ster van de Bulgaarse sopraan Sonya Yoncheva rijst pijlsnel. Inmiddels zingt ze hoofdrollen aan de grootste operahuizen en wie haar debuut-cd hoort, snapt waarom. Yoncheva’s stem is krachtig, lenig, warm, stralend en volstrekt zeker – in alle registers. Ze maakt een vocaal feest van de brede selectie bekende en onbekende aria´s op deze ode aan ,,de glamour van de 19de-eeuwse Parijse opera”.

Kamermuziek
Maria Milstein & Hanna Shybayeva (Poulenc, Janácek, Prokofiev – Sounds of War) – New Arts International, Cobra Records
Violiste Maria Milstein en pianiste Hanna Shybayeva vormen nog maar een paar jaar een duo maar verbluffen op hun cd Sounds of War – met sonates van Poulenc, Janáček en Prokofjev die in tijden van oorlog gecomponeerd zijn – met  perfect samenspel en interpretaties van een verzengende intensiteit.

Het orkest
Rotterdam Philharmonic Orchestra o.l.v. Yannick Nézet-Séguin (Ravel – Daphnis et Chloé) – New Artst International, BIS
Deze nieuwe Daphnis et Chloé overtuigt op alle fronten. De weelderige klankrijkdom van het Rotterdams Philharmonisch is voelbaar, van de diverse solistische momenten tot aan de extatische climax aan het slot. Ook het Groot Omroepkoor levert een exemplarische bijdrage.

Het koor
Swedish Radio Choir o.l.v. Peter Dijkstra (Brahms – Mass & Motets) – Channel Classics
Peter Dijkstra heeft met zijn Zweeds Radiokoor een schitterende cd geproduceerd met religieuze a cappella koormuziek van Johannes Brahms. Dirigent en koor doen met een levendige klank de diepzinnige rijkdom van deze koormuziek alle eer aan.

De opera
La Cetra Barockorchester & Vokalensemble Basel o.l.v. Andrea Marcon (Caldara – La Concordia de’ pianeti) – Universal Music, Archiv
Een van de belangwekkendste muzikale ontdekkingen van de laatste jaren is de barokopera La concordia de’ pianeti (1723) van Antonio Caldara. Een vocaal feest vol spetterend virtuoze aria’s en hemelse duetten, uitgevoerd door een reeks topzangers, onder wie Franco Fagioli en Daniel Behle.

Het document
Maria Callas (Diverse componisten – Remastered - The Complete Studio Recordings 1949 - 1969) – Warner Classics
Deze cassette over het leven van een van de grootste vedettes van de afgelopen eeuw is een juweel: een prachtig vormgegeven eerbetoon aan dé prima donna assoluta, met opnamen die door de buitengewoon zorgvuldige en liefdevolle remastering door Warner enorm aan kwaliteit hebben gewonnen ten opzichte van eerdere uitgaven.

De ontdekking
Scottish Chamber Orchestra o.l.v. Robin Ticciati (Schumann – The Symphonies) – Linn Records
Wat bij veel recente opnamen volgens deze benadering verloren ging was de orkestrale warmte. Maar Ticciati tovert een flexibele en tegelijkertijd prachtig verzadigde klank uit zijn eminente Schotse orkest.

De uitreiking
Een aantal Klassieke Edisons wordt op 27 november aanstaande uitgereikt in TivoliVredenburg in Utrecht. Het betreft een besloten programma tijdens de Buma Classical, een tweedaags evenement dat volledig in het teken staat van de Nederlandse klassieke muziek.

Edison partners