Genomineerden 2017

foto: Paul Bergen 03 oktober 2010

Winnaars Edisons bekend

Jury beloont Meeuwis en Emerald, publiek kiest 3JS en Kane. Guus Meeuwis en Caro Emerald zijn de grote winnaars van de vijftigjarige jubileumeditie van de Edisons. Onder toeziend oog van Prinses Máxima werden de prestigieuze prijzen uitgereikt in het Rotterdamse Beurs-World Trade Center. Veronica zond het gala uit.


Meeuwis en Emerald mochten de bronzen beeldjes voor beste mannelijke en vrouwelijke popartiest in ontvangst nemen. De vakjury roemde de Tilburgse zanger om de pretentie die hij toont op zijn jongste album NW8. “Met doeltreffende stappen neemt Meeuwis afstand van de, weliswaar aanstekelijke, ‘kedeng kedeng’ vrolijke vrijblijvendheid. Hij zoekt niet het grote drama, maar de alledaagse pracht, schoonheid en het gewone. Meeuwis behoort tot de absolute top van de makers van het Nederlandse lied.”
Over het recordbrekende en door publiek én critici bejubelde album Deleted Scenes From The Cutting Room Floor van de Amsterdamse Caro Emerald was de jury eveneens unaniem: “De muzikale charme van Emerald verovert pogoënde Pinkpop-bezoekers en sophisticated jazzliefhebbers. Ons land heeft er in een klap een wereldster bij.” Maar volgens juryvoorzitter Blokhuis en consorten moet Emerald de prijs eerlijk delen met haar band: “De razend muzikale mannen achter haar succes verdienen deze Edison net zo goed.”


Kers op de taart
Naast Meeuwis en Emerald mocht jongeling Tim Knol het Rotterdamse podium betreden om de Edison voor beste nieuwkomer in ontvangst te nemen. De uit Hoorn afkomstige Knol kon ook rekenen op lovende woorden van de jury: “Op zijn plaat, maar ook op het podium profileert hij zich als een authentieke performer die alleen met gitaar of met een ronkende band in zijn rug volledig overtuigt en de rumoerigste zaal stil krijgt.”
Als kers op de taart kreeg Kyteman’s Hiphop Orchestra de Edison voor beste groep uitgereikt. De Utrechter Kyteman (Colin Benders) die met zijn orkest de afgelopen anderhalf jaar furore maakte op de Nederlandse podia en tal van prijzen won voor debuutalbum The Hermit Sessions, is volgens het juryrapport van blijvende invloed geweest op het Nederlands muzieklandschap. In krachttermen: “Eenmalig maar onvergetelijk.”


In de categorieën comedy en theater wonnen respectievelijk Herman Finkers en zangeres Nynke Laverman. De droogkomische Twentse cabaretier werd geprezen om de zeer persoonlijke en geëngageerde toon die hij in zijn nieuwste show Na De Pauze aanslaat. Laverman kreeg de Edison wegens de experimenteerdrift en vernieuwing die ze op haar album Nomade tentoonstelt.


Niet alleen de jury, maar ook het Nederlandse volk liet zondagavond van zich horen. De Volendamse heren van de 3JS kregen de publieksprijs voor beste album voor hun derde cd Dromers en Dwazen. De Edison Veronica Televisie Publieksprijs voor beste song ging naar Kane voor de hitsingle No Surrender.


Oeuvrerprijswinnaar - Rowwen Hèze


Beste mannelijke artiest – Guus Meeuwis met ‘NW8’

Beste vrouwelijke artiest – Caro Emerald met ‘Deleted Scenes From The Cutting Room Floor’

Beste groep – Kyteman’s Hiphop Orchestra met ‘The Hermit Sessions’

Beste nieuwkomer – Tim Knol met ‘Tim Knol’

Theater – Nynke Laverman met ‘Nomade’

Comedy – Herman Finkers met ‘Na De Pauze’

Publieksprijs beste album – 3JS met ‘Dromers en Dwazen’

Edison Veronica Televisie publieksprijs beste song – Kane met ‘No Surrender’


 

Edison partners