Het Malando Orkest ontving vandaag tijdens de uitzending Tijd voor MAX op NPO 2 een Edison voor hun gehele Oeuvre. De Edison Stichting kende het orkest de prijs niet alleen toe voor hun oeuvre, maar ook voor hun buitengewone verdiensten voor de Nederlandse muziek. Danny Malando werd tijdens de uitzending verrast met deze Edison door Gerard Cox.
De geschiedenis begon bij Arie Maasland die, naar aanleiding van het succes van Olé Guapa dat hij in 1936 componeerde, zijn eigen orkest oprichtte: het Malando Orkest. In het najaar van 2014 vierde het orkest haar 75 jarige jubileum. Drie generaties lang maakt het Malando orkest aanstekelijke Latijns-Amerikaanse muziek, na oprichter Arie Maasland en diens schoonzoon Evert Overweg wordt Maaslands kleinzoon Danny Malando orkestleider.
In de afgelopen 75 jaar heeft het Malando Orkest maar liefst 300 albums uitgebracht en 3000 concerten gegeven, waarvan maar liefst 500 in Japan. Daarom is deze oeuvreprijs niet alleen een terechte erkenning voor de vele opnames die er al zijn, maar ook een warme aanmoediging om vastberaden voort te gaan met het maken van deze prachtige muziek.
De eerste generatie
Arie Maasland begon als leider van het ensemble ‘The Jumping Jacks’, een sextet waarin hij tot 1939 als accordeonist en slagwerker speelde. Na het zien van een optreden van de Argentijn Eduardo Bianco is hij zeer onder de indruk van diens tango’s en componeert daarna zijn eerste tango Annie (opus 1). Zijn naam veranderd hij in een Spaans klinkende artiestennaam door een paar letters uit zijn achternaam te halen en er een ‘o’ er achter te zetten. In 1939 richt hij het Malando Orkest op. In de vijftig- en zestigerjaren maakt het orkest talloze tournees door Europa, Indonesië en Japan. Ook in Argentinië, het moederland van de tango, maakt Malando naam. In 1979 nam Arie Maasland ‘Malando’ definitief afscheid van zijn publiek. Zijn oeuvre omvat rond de 150 composities. Hij heeft vele onderscheidingen in ontvangst mogen nemen, zoals de Oscar Mondiale, een Edison, een Gouden Harp, diverse gouden platen en een Koninklijke onderscheiding.
De tweede generatie
Vanaf 1955 treedt Evert Overweg toe als slagwerker van het orkest. Hij trouwt met de enige dochter van Malando en samen krijgen zij in 1967 een zoon Danny. Na het overlijden in 1980 van Arie Maasland nam Evert Overweg het stokje over van zijn schoonvader.
De derde generatie
Na zijn studie contrabas aan het conservatorium Hilversum, heeft Danny Malando zijn studie voortgezet in Boedapest en praktijkervaring opgedaan bij o.a. het Radio Filharmonisch Orkest en het Residentie Orkest. In 1987 trad hij toe tot het Malando Orkest als contrabassist en is sinds 1999 de orkestleider.
Dat het orkest de tijd heeft overleefd en als nieuw klinkt, is de verdienste van Danny Malando. Met een andere aanpak, zijn manier van arrangeren en zijn ideeën over de orkestbezetting, heeft Danny het orkest een extra klankkleur gegeven. En daarmee heeft hij een zeer eigen en eigentijds stempel op het Malando Orkest gedrukt, met veel liefde en respect voor de muzikale familietraditie.
Malando is een begrip. Niet alleen in Nederland, maar ook tot ver in het buitenland. Onder leiding van Danny trad het Malando orkest op in toonaangevende zalen zoals het Concertgebouw in Amsterdam, de Orchard Hall in Tokio, de Festival Hall in Osaka, The Concert Hall in Sapporo, The Oriental Art in Shanghai, The Beijing Exhibition Centre en De Laeiszhalle - Musikhalle in Hamburg.