De nominaties voor Edison Jazz/World 2016 zijn bekend. De prestigieuze prijzen gaan naar producten van bijzondere kwaliteit en worden toegekend door een onafhankelijke en vooraanstaande vakjury onder voorzitterschap van Imme Schade van Westrum. Op basis van kwaliteit en artistieke waarde heeft de jury uit de voordrachten een lijst van drie genomineerden per categorie samengesteld. De winnaars worden eind mei bekendgemaakt.
De Edisons worden uitgereikt in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam, op vrijdag 24 juni tijdens Edison Jazz/World 2016, als onderdeel van inJazz.
NOMINATIES EN DE JURY MOTIVATIES:
Jazz Nationaal
Fay Claassen & Trio Peter Beets – Live at The Amsterdam Concertgebouw
Deze respectvolle ode aan Rita Reys is mede door de toewijding en het enorme vakmanschap van Fay en de musici een bijzonder respectvol album geworden.
Tineke Postma & Greg Osby – Sonic Halo
De in New York opgenomen cd bevat bijna allemaal origineel repertoire en is een fantastisch muzikaal avontuur van twee heel verschillende maar ieder op zich zeer interessante saxofonisten.
Yuri Honing Acoustic Quartet - Desire
Deze muzikale alleseter heeft wederom een bijzonder project op cd gezet. In 8 verschillende composities verklanken Yuri en zijn mede-musici op onnavolgbare wijze het thema verlangen in al zijn of haar facetten.
Jazz Internationaal
Charlie Haden & Gonzalo Rubalcaba – Tokyo Adagio
Prachtige selectie van songs van een viertal intieme live optredens in Tokyo, met gracieus en doorvoeld samenspel van twee grootheden in de jazz, waarbij elke gespeelde noot raak is. Een album met grote emotionele zeggingskracht.
Snarky Puppy & Metropole Orkest – Sylva
Op dit album van de jonge en hippe fusiogroep Snarky Puppy met het Metropole Orkest versterken de krachtige composities van bandleader Michael League en de arrangementen van Jules Buckley en League elkaar.
Tigran Hamasyan – Mockroot
Eigenzinnig album met schitterende vocalen, waarop het hele scala van bronnen, van jazz tot Armeense volksmuziek, van Bach tot de 20e eeuwse Franse componisten, van dubstep, tot trash metal en electronica en een liefde voor poëzie.
Jazz Vocaal
Kurt Elling – Passion World
Een uitdagend project voor Kurt Elling, waarin hij uit het jazzidioom stapt en de wereld rondgaat. Een collectie liedjes uit Europa en Latijns Amerika, waarin we Elling ook in het Frans, Spaans en Duits horen zingen.
Cécile McLorin Salvant – For One To Love
De Amerikaanse Cécile McLorin Salvant is misschien wel de jazzzangeres van dit moment. In elk geval een van de meest interessante. Met haar geweldige techniek en tegelijkertijd het vermogen de luisteraars diep te raken.
Zaz – Paris
Een verfrissend, vrolijk en verrassend album van de Francaise Isabelle Geffroy die zingt onder de naam Zaz. Dertien chansons over de stad waar ze woont, fris gemixed met jazz.
World
Anouar Brahem – Souvenance
Gevormd door de Arabische Lente komt de Brahem groep met een ontroerend en indringend muzikaal verslag. De opnamen zijn als altijd stijlvol vastgelegd door ECM producer Manfred Eicher.
Carel Kraayenhof – Liberacion
Carel Kraayenhof blijft al heel wat jaren CD na CD de luisteraar verassen en overtuigen. Het album is een schitterende nieuwe bestemming in Kraayenhof´s muzikale ontdekkingsreis.
Marcus Miller – Afrodeezia
Het is de virtuoze basgitarist Marcus Miller op zijn jongste album wederom gelukt zijn grenzen te verleggen. Letterlijk: op Afrodeezia maakt hij een muzikale reis door Afrika en Latijns-Amerika.
Soul
Lianne La Havas – Blood
Eigenwijs, sprankelend en verrassend – La Havas weet haar eigen geluid steeds beter te definiëren en continueren zónder in herhaling te vallen. Knap.
D’Angelo – Black Messiah
Magistrale comeback. Na een lange periode van stilte, waarin velen de hoop eerlijk gezegd al op hadden gegeven, sloeg de man uit Richmond keihard terug met dit ijzersterke en moddervette album.
Sabrina Starke – Sabrina Starke
Afkomst is wellicht het belangrijkste thema van Sabrina Starke’s zelf getitelde en beste album. Of beter nog: identiteit. Soulvol gearrangeerd, fraai gezongen.
Het document
John Coltrane – A Love Supreme - The Complete Masters
Een zeer complete heruitgave van een nog altijd tot de verbeelding sprekende jazz klassieker. Een fascinerend beeld achter de schermen met mooie extra’s waaronder een concertversie.
Boy Edgar – Boy’s Big Band Return
De bakermat voor veel jaren zestig jazz in ons land is met deze sublieme uitgave een stuk beter gearchiveerd én zal naast de liefhebber ook nieuwe generaties jazzmusici inspireren.
Ruud Bos – Naked Plus: Original Soundtracks 1967-1973
Deze sympathieke collage filmmuziek toont dat Ruud Bos zijn tijd ver vooruit was. Tevens bezorgde zijn soundtracks een paar mooie glansrollen voor Bos jazz helden als Piet Noordijk, Rob Langereis en Rob Franken.