JAZZ NATIONAAL
REINIER BAAS – VS. PRINCESS DISCOMBOBULATRIX
Over Reinier Baas kun je heel veel zeggen. Bijvoorbeeld dat hij een hele goede gitarist is..een zeker zo’n goede componist…een van de meest belangrijke vernieuwers binnen de Nederlandse jazzmuziek.. een onuitputtelijke creatieveling…muzikale durfal…al heel vroeg terecht diverse prijzen heeft mogen ontvangen….en…het is allemaal waar! In zijn nieuwste project met de titel: “Princess Discombobulatrix Suite” waarin hij een zeer geslaagde verbinding maakt tussen jazz en klassieke muziek, bewijst hij wederom dat hij een muzikale grootmeester genoemd mag worden.
Deze jazz-opera welke is voorgekomen uit de compositieopdracht die Reinier kreeg van het North Sea Jazz Festival in 2015, wordt uitgevoerd door acht meest vooraanstaande Nederlandse musici waaronder saxofonist Ben van Gelder, drummer Martijn Vink en niet te vergeten de indrukwekkende sopraan Nora Fischer.
Mede door de werkelijk betoverende illustraties van tekenaar Typex is deze opera rond Princess Discombobulatrix een zeer boeiend audio/visueel muzikaal avontuur geworden.
Om alle bovenstaande redenen en meer, is de jury dan ook unaniem van mening om de Edison in de categorie Jazz Nationaal toe te kennen aan Reinier Baas. Het wachten is op een volgend meesterwerk!
Cor Bakker
JAZZ INTERNATIONAAL
BILL FRISELL – WHEN YOU WISH UPON A STAR
Bill Frisell is al sinds de jaren tachtig een leidinggevende gitaar vernieuwer die vrijwel ieder genre – van rock tot country – op verantwoorde én spannende wijze integreert met jazz. Deze zoektocht naar steeds nieuwe grenzen resulteert op de bekroonde cd “When You Wish Upon A Star” wederom in een bijzonder overtuigende fusion. Beroemde film - en TV muziek worden prachtig samengebracht en ontleed in een raamwerk van virtuoze huiskamer jazz. Naast de Disney titeltrack bewerkte Frisell snerpende Spaghetti Western thema’s van Ennio Morricone, de bond titel song “You Only Live Twice”, maar ook Hollywood klassiekers als Bonanza, Moon River, To Kill a Mockingbird, Psycho en The Shadow Of Your Smile. Het kan bijna niet diverser en toch slaagt Bill Frisell erin deze caleidoscoop aan sferen te herpakken in een logisch en fraai gitaar verhaal. Op een aantal tracks klinkt de uitstekende zang van violiste Petra Haden, dochter van bassist Charlie Haden en samen met zus Rachel actief in de jaren negentig rockband That Dog. Ook de producent van dit sterke concept - Lee Townsend – legt met zijn no nonsens geluid de gitaar ladder opnieuw een stukje hoger.
Imme Schade van Westrum
JAZZ VOCAAL
DAVID LINX & BRUSSELS JAZZ ORCHESTRA - BREL
Na verrassende projecten rond de Amerikaanse schrijver en activist James Baldwin, de Franse jazz chansonnier Claude Nougaro en “A Different Porgy”, “Another Bess” blijft de in Brussel geboren zanger (en docent aan het Koninklijk Conservatorium Brussel) nu dichter bij huis. Op uitnodiging van de beste jazz big band van België – het Brussels Jazz Orchestra – brengt Linx een monumentale ode aan de in het Brusselse Schaarbeek geboren Jacques Brel. In tegenstelling tot de Franse chansonniers Trenet en Aznavour speelde het werk van Brel tot nu toe nauwelijks een rol in de internationale jazz wereld. Het Brussels Jazz Orchestra en Linx vullen deze lacune overtuigend in. Er blijkt heel goed, uitvoerig en interessant geïmproviseerd te hunnen worden op die wereldberoemde Brel chansons als “Ne Me Quitte Pas”, “La Plat Pays”, “Quand On N’a Que l’Amour”, “Mathilde”, “Bruxelles” en “Amsterdam”. De bruisende blazers en de vocale acrobatiek van Linx plaatsten Brel in het swingende hart van de Big Band jazz.
Imme Schade van Westrum
WORLD
DHAFER YOUSSEF – DIWAN OF BEAUTY AND ODD
Al bij de eerste noten wordt duidelijk dat Dhafer Youssef met de cd “Diwan Of Beauty And Odd” een meesterwerk toevoegt aan zijn toch al hoogwaardige oeuvre. Niet alleen is hij een grootmeester op de Ud, hij heeft ook nog eens een goede neus voor gastmusici: vooral pianist Aaron Parks vervult een hoofdrol naast Youssef. De melange piano/ud draagt bij aan de op deze productie zo bijzondere combinatie van virtuositeit en innerlijke rust. De composities en improvisaties zijn zonder uitzondering sterk en Youssef´s opvatting over hoe de totale klank dient te zijn zorgt er voor dat je de cd keer op keer kunt beluisteren en steeds weer nieuwe invalshoeken ontdekt. De vocale kwaliteiten van Youssef lijken ook alleen maar toe te nemen met als hoogtepunt het intrigerende derde deel van de “Al-Akthal Rhapsody”. Dhafer Youssef is een van de belangrijkste ambassadeurs van de hedendaagse muziek die zich gelukkig niks aantrekt van etiketten en krampachtige genre/aanduidingen. Een lust voor het oor!
Co de Kloet
SOUL & BEYOND
SOLANGE – A SEAT AT THE TABLE
Het album “A Seat At The Table” van Solange is het meest bijzondere soul album op het grensvlak met hiphop en R&B uit 2016 en daarmee de terechte winnaar in de categorie ‘Soul’. Met dit album heeft Solange zich een prominente eigen plek in de muziek verworven, uit de schaduw van haar grote zus Beyoncé Knowles. Solange levert met “A Seat At The Table” een samenhangend en oprecht soul album af over de hardships van Afro-Amerikaanse vrouwen uit de zuidelijke staten van de USA, daarbij tegelijkertijd aandacht bestedend aan de moeilijkheden die vrouwen ondervinden als Afro-Amerikanen in een wereld die door blanke mannen wordt gedomineerd, waarbij de muziek subliem is, en de teksten sterk. Een aantal nummers is daarbij ook nog eens zo modern als het soul genre op dit moment gerekt kan worden, waarmee Solange zich te midden van andere grote soul sterren bevindt die de randen van het genre opzoeken. Eén van deze, Frank Ocean, levert niet geheel toevallig, op het mede door Raphael Saadiq geschreven album, een bijdrage op het nummer “Dont’Touch My Hair”.
Michelle Kuypers
HET DOCUMENT
PETER ERSKINE TRIO / JOHN TAYLOR / PALLE DANIELSSON – AS IT WAS
De 4 cd box “As It Was” van het Peter Erskine Trio is de terechte winnaar in de categorie Het Document. Het laat een prachtig tijdsbeeld zien van één van de toonaangevende jazz trio’s op het prominente Duitse kwaliteitsjazzlabel ECM, bekend van grootheden als Keith Jarrett, Jan Garbarek en Kenny Wheeler, musici waarmee respectievelijk Danielsson en Erskine ook in andere formaties opnamen. Wheeler bracht enkele composities in, evenals Vince Mendoza. De box bevat één standard van Cole Porter. Daarnaast leverde alle drie de musici composities voor het trio, waarvan de meeste afkomstig waren van de hand van pianist John Taylor. In de box zitten alle 4 CDs die dit trio tussen 1992 en 1997 uitbracht, namelijk “You Never Know”, “As It Is”, Time Being”, en “Juni”. Ze zijn in volgorde van uitkomen opgenomen, waardoor de progressie die de groep maakte te horen is. Opmerkelijk aan dit piano trio is dat de bandleider in tegenstelling tot wat meestal gebruikelijk is niet de pianist, maar drummer Peter Erskine is. Bijzonder aan de inbreng van drummer Erskine is de dynamiek die in de muziek van het trio te horen is, en de meer wisselende verdeling van de rollen die elk van de musici toebedeeld kregen.
Michelle Kuypers