Vandaag heeft de Edison Stichting de nominaties Edison Jazz 2021 bekendgemaakt. Deze worden toegekend door een onafhankelijke en vooraanstaande vakjury aan nationale en internationale albums van bijzondere kwaliteit. Van eigen bodem zijn de kanshebbers voor een Edison Fay Claassen, K.O.Brass, New Cool Collective, Sanne Rambags, het Sun-Mi Hong Quintet, Tineke Postma en de Yaşam Hancilar Band. In de categorie ‘het Document’ ook twee Nederlandse nominaties, hier maken Early Blue met opnamen van Ann Burton en Then and Now van het Metropole Orkest & Ack van Rooyen kans om te winnen, maar ook de Blue Note Re:imagined uitgave met verschillende internationale artiesten. De andere internationale genomindeerden zijn Ambrose Akinmusire, Black Pumas, Dino Saluzzi, Gregory Porter, Joshua Redman, Kurt Elling & Danilo Perez, Lianne La Havas, Nubya Garcia, Rema, SAULT en Tom Misch & Yussef Dayes.
Ook dit jaar werden de Edisons voor Jazz vanwege de coronacrisis niet uitgereikt te midden van North Sea Round Town – het fringe festival van North Sea Jazz Festival in Rotterdam. Desalniettemin zal de Edison Stichting dit najaar de winnaars van Edison Jazz 2021 bekendmaken op gepaste wijze.
Genomineerden Edison Jazz 2021
Nationaal
K.O.Brass – Keyo (ZenneZ Records)
K.O.Brass vernieuwt op het album Keyo de New Orleans brassband traditie op verbluffende wijze. Moeiteloos wordt geschakeld tussen de kenmerkende ‘second line’ ritmes van New Orleans jazz, naar pop en, ongebruikelijk in dit genre, hedendaags gecomponeerde muziek. Ingebed in ingenieuze arrangementen worden platgetreden paden hier volkomen omzeild. De eigen composities klinken volkomen logisch. Respect!
Sun-Mi Hong Quintet – A Self-Strewn Portrait – (ZenneZ Records)
Op haar tweede album A Self-Strewn Portrait klinkt de rijzende ster Sun-Mi Hong zelfbewust. Met haar eigen goed op elkaar ingespeelde band verkent drummer Mi Hong op dit album de mogelijkheden van zowel freejazz als modern acoustic jazz, met doorgecomponeerde stukken en vrijere passages in de traditie van het Wayne Shorter Quartet. Het ene moment subtiel en aftastend, dan weer met stuwend slagwerk. Wereldklasse.
Tineke Postma – Freya (Edition Records)
Postma is een Nederlands saxofoniste met veel internationale connecties. Ze speelde met musici als Herbie Hancock en Wayne Shorter. Samen met Greg Osby onderzocht ze in 2014 de verworvenheden van M-Base op hun album Sonic Halo. Op het bij het Engelse Edition Records uitgekomen Freya is haar spel vrijer, warmer en trefzeker. Haar jubelende lyriek is in mooi contrast met het meer gejaagde spel van Ralph Alessi. De composities zijn gelaagd en afwisselend, met ruimte voor ook andere top musici uit de New Yorkse scene als Matt Brewer, Dan Weiss en Kris Davis met wie ze dit album maakte.
Internationaal
Ambrose Akinmusire – on the tender spot of every calloused moment (Capitol Records/Blue Note/Universal International Music)
Met on the tender spot of every calloused moment bewijst Ambrose Akinmusire dat hij één van de belangrijkste trompettisten is van zijn generatie. Op dit album paart hij virtuositeit, toonbeheersing en een grote kennis van de Amerikaanse muziekgeschiedenis aan emoties over hedendaagse problemen van Afro-Amerikanen. Het is goed te horen dat Akinmusires kwartet met Justin Brown (drums), Harish Raghavan (bas) en Sam Harris (piano) al langer samenspelen want ze vullen elkaar moeiteloos aan.
Joshua Redman ft. Brad Mehldau, Christian McBride, Brain Blade – RoundAgain (Nonesuch Records/Warner Music Benelux)
Saxofonist Joshua Redman initieerde de opnamen van RoundAgain waarvoor alle vier - technisch zeer begaafde - muzikanten composities schreven. Naast Redman zijn dat Brad Mehldau op piano, Christian McBride op bas en op drums Brian Blade. Energiek spelend verkennen ze de mogelijkheden en verleggen ze grenzen waardoor dit album een heerlijk inkijkje geeft in creatieve geesten.
Nubya Garcia – Source (Concord Jazz/Universal International Music)
Source is het passende debuutalbum van Nubya Garcia. Passend bij de eerder door haar gemaakte muziek in andere samenstellingen en passend in de jazztraditie van de huidige Londense scene. Garcia is de koningin van deze stroming vanwege haar goede techniek en melodieuze spel. Daarbij heeft ze de capaciteit om nieuwe klanken uit onder meer dub en latin te absorberen en te transformeren.
Vocaal Nationaal
Fay Claassen – Close To You (Wedgeview Music/[PIAS])
Je eigen geluid en persoonlijkheid etaleren met repertoire dat elke muziekliefhebber kent: je moet maar durven. Het is Fay Claassen met Close To You (wederom) gelukt! Opvallend aan de productie is de inmiddels herkenbare warmte van de Wedgeview Studio.
Sanne Rambags – Sonna (SONNA Records)
Ogen dicht en luisteren: dat is de beste manier om te genieten van de veelzijdige Sanne Rambags muziek. Met Sonna, ook de naam van haar eigen label, toont ze zich een creatieve kracht met evenveel controle als durf. Jazz? Wereldmuziek? Pop? Nee: Sanne Rambags Muziek.
Yaşam Hancilar Band – Rush Hour (Isolde Records)
Hancilar is een veelzijdig vocalist. Op Rush Hour presenteert hij zich als kenner van de traditie met nieuwsgierigheid naar nieuwe opvattingen: spannend. De samenwerking met het trio dat ook onder eigen naam opereert (New Conrad Miller Trio) is met transparantie en virtuositeit als pijlers zeer geslaagd.
Vocaal Internationaal
Gregory Porter – All Rise (Decca Records France/Universal International Music)
Gregory Porter is een goede liedjesschrijver. Alle dertien nummers op All Rise van zijn hand zijn van uitzonderlijke kwaliteit. De teksten zijn ontroerend en sporen aan tot nadenken over actuele situaties. De muzikale arrangementen zijn smaakvol en afwisselend. Maar bovenal is Mr. Porter een begenadigd zanger. Zijn baritonstem heeft een enorme souplesse en een groot bereik wat de nummers allen aangenaam doet klinken. Jazz, soul, gospel en r&b alles op één album, groots.
Kurt Elling & Danilo Perez – Secrets Are the Best Stories (Edition Records)
Met Secrets Are the Best Stories heeft Kurt Elling definitief bevestigd dat hij de belangrijkste vocalist van zijn generatie is. Hij onderscheidt zich door prangende ‘messages’ in zijn teksten die hij vertolkt op een manier die onmogelijk lijken en geen ander hem na doet. Zijn timing is ongeëvenaard en scatten kan hij als de beste.
Tom Misch & Yussef Dayes – What Kinda Music (Beyond The Groove/Blue Note Records /Caroline Music)
Zanger/muzikant Tom Misch en drummer Yussuf Dayes halen op What Kinda Music het beste in elkaar naar boven. Het album is breed van opzet zodat de creativiteit van beide heren tot het uiterste kon worden opgerekt. De ritmes van Dayes zijn diep en donker en vormen zo een tegenwicht voor Misch’ zang- en gitaarimprovisaties. Muzikanten uit de Londense jazzscene vullen het tweetal op verschillende tracks aan, hetgeen moeiteloos blend.
World
Dino Saluzzi – Albores (ECM Records/Deutsche Grammophon/Outhere)
Op Albores, zijn eerste solo album sinds 1988, laat Saluzzi horen nog steeds de grootmeester van de bandoneon te zijn. Zijn geheel eigen stijl op het grensvlak van tango, geïmproviseerde muziek, jazz en moderne klassieke muziek, melancholisch en indringend, komt op dit album schitterend tot zijn recht. De 85 jarige reflecteert met dit album op zijn rijke leven. Openend met een tribute aan zijn vriend, de overleden componist Giya Kancheli, via flarden van Argentijnse dansmuziek als Tango en Milonga, inspiratie puttend uit Argentijnse poezie, komt hij uit bij de muziek van zijn vader Cayetano Saluzzi en tot slot bij de mystiek van de ziel en het leven.
New Cool Collective ft. Tony Allen – Trippin’ Redux (Dox Records)
Op Trippin’ Redux zijn de kenmerkende blazers arrangementen en de groovende ritme sectie van de New Cool Collective te horen samen met het slagwerk van meester drummer Tony Allen. De koning van de Afro-Beat speelde in 2006 meermaals samen met New Cool Collective. De bedoeling was om deze niet eerder in Nederland uitgegeven muziek uit te brengen ter viering van Allen’s 80e verjaardag. Het pakte anders uit: Allen overleed in 2020. Het album werd daarmee een postuum eerbetoon.
Rema – Rema Compilation (Mavin Records/Virgin/Caroline Music)
Rap, pop en r&b zijn steeds minder vooral Anglo-Saksische aangelegenheden. Via digitale media breken rap, pop en r&b artiesten van over de hele wereld wereldwijd door. Eén van hen is de 20 jarige Rema uit Nigeria met goede songs en een geheel eigen stijl: een mix van freestyle, trap en Afro-Beat, door hemzelf ‘Afrorave’ genoemd. Het album Rema Compilation is een verzameling van eerder uitgebrachte singles en gaat aan een debuut album vooraf. In eigen land is Rema inmiddels een superster. Met zijn catchy beats en goed in het gehoor liggende stem kan het niet lang duren of de rest van de wereld volgt.
Soul, Funk, R&B
Black Pumas – Black Pumas (Deluxe Edition) (ATO Records/[PIAS])
Rauw en tegelijk strak. Nieuw maar met een flinke knipoog naar het verleden. Met dit debuutalbum laat Black Pumas zien een stevige plek in de soulmuziek te veroveren waarbij ze hun inspiratie overal vandaan plukken.
Lianne La Havas – Lianne La Havas (Warner Records UK)
Een album dat een verhaal van begin tot einde vertelt. Lianne La Havas neemt ons mee op reis door de liefde. Van eerste verliefdheid tot waar het mis gaat en een relatie die strand.
SAULT – Untitled (Black Is) (Forever Living Originals)
Tijdloos en tegelijk actueel. SAULT is één van de meest actieve collectieven op dit moment (meerdere albums per jaar), maar Black Is sprong er bovenuit. Maatschappelijk betrokken, hier en daar zeer dansbaar en qua producties ijzersterk.
Het document
Ann Burton – Early Blue (Nederlands Jazz Archief)
De nog ontbrekende vroege opnamen van Ann Burton op voorbeeldige wijze samengebracht. Duidelijk wordt dat Ann Burton (samen met Rita Reys en Greetje Kauffeld één van de Grote Drie) ook op jonge leeftijd aan de wieg stond van de Nederlandse jazz-zang-traditie.
Metropole Orkest & Ack van Rooyen – Then and Now (The Artistry of Ack & Jerry van Rooyen 1975-2020) (ZenneZ Records)
Deze compilatie rond Ack van Rooyen en de arrangementen van Jerry van Rooyen beslaan een bijzonder fraai hoofdstuk in de Europese orkestrale jazz geschiedenis. De productie maakt ook duidelijk hoe hecht de decennia lange band is tussen het Metropole Orkest en de (ook in Duitsland op handen gedragen) jazz broers.
Various Artists – Blue Note Re:imagined (Decca Records/Universal International Music)
Klassiekers uit de legendarische Blue Note-catalogus opnieuw tot leven gewekt door de aanvoerders van de hedendaagse Londense jazzscene. Iconische titels van Hancock (Watermelon Man), Shorter (Footprints) en Henderson (A Shade of Jade) worden niet ontzien en leveren overtuigende studies.
Edison Jazz jury
De jury bestaat in 2021 uit Andrew Makkinga, Angelique Houtveen, Annie van der Velde, Co de Kloet, Michelle Kuypers en meestemmend voorzitter Imme Schade van Westrum.
Edison
De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland en wordt al sinds 1960 uitgereikt. De onderscheiding is te vergelijken met de Amerikaanse Grammy Award, de Duitse Echo of de Britse Brit awards. De Edison bestaat uit een bronzen beeld vervaardigd door beeldhouwer Pieter d’Hont. De Edison uitreiking valt uiteen in drie muzikale genres. Edison Pop, Edison Klassiek en Edison Jazz.