Vandaag heeft de Edison Stichting de nominaties voor Edison Jazz/World 2017 bekendgemaakt. De prestigieuze prijzen gaan naar producten van bijzondere kwaliteit en worden toegekend door een onafhankelijke en vooraanstaande vakjury onder voorzitterschap van Imme Schade van Westrum. Op basis van kwaliteit en artistieke waarde heeft de jury uit de voordrachten een lijst van drie genomineerden per categorie samengesteld. De winnaars worden eind mei bekendgemaakt.
De Edisons worden uitgereikt in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam, op vrijdag 30 juni tijdens Edison Jazz/World 2017. Het New Rotterdams Jazz Orchestra begeleidt die avond diverse winnaars. Een daarvan is reeds bekendgemaakt, oeuvreprijswinnaar Joshua Redman.
Jazz Nationaal
Dominic J. Marshall – The Triolithic (New Arts International - Challenge Records Int.)
De al eerder door Jamie Cullum geroemde pianist, componist en beatmaker Dominic John Marshall is volgens de jury een muzikant die de Europese jazz blijft verrassen en mede richting geeft.
Reinier Baas – vs Princess Discombobulatrix (Eigen beheer)
De immer vernieuwende en verrassende gitarist en componist Reinier Baas heeft met zijn surrealistische jazz-opera Princess Discombobulatrix opnieuw een meesterwerk afgeleverd en daarmee nogmaals bevestigd dat hij tot de top van de Nederlandse jazz musici behoort.
Marutyri – 'Inner Movements – (New Arts International - Challenge Records Int.)
Zeer vakkundig en slim gemaakte cd met veel links naar de traditie maar ook met een geheel eigen geluid. Verschillende akoestische landschappen worden verbonden zonder dat het gekunsteld lijkt: de muzikaliteit blijft hoofdzaak.
Jazz Internationaal
Bill Frisell – When You Wish Upon A Star (Sony Music – Okeh)
Bill Frisell brengt een caleidoscoop van wereldberoemde film thema’s - Van Morricone westerns tot James Bond songs – samen tot één logisch en fraai gitaarverhaal.
Snarky Puppy – Culcha Vulcha (Universal Music)
Na een aantal zeer succesvolle projecten met diverse vocalisten komt dit geweldige collectief nu met een volledig instrumentaal studioalbum waarin wederom hun enorme grote muzikale klasse doorklinkt.
John Scofield – Country For Old Men (Universal Music)
Scofield en country? Het werkt wonderwel. Fraai weemoedig spel van de meestergitarist in een sterke samenwerking met drummer Bill Stewart en tenorsaxofonist Joe Lovano.
Soul & Beyond
Michael Kiwanuka – Love & Hate (Universal Music)
Het stemgeluid van Kiwanuka is haast verslavend. Op een cd vol emotie en engagement toont hij aan dat hij momenteel een van de belangrijkste vocalisten.
Steffen Morrison – Just Another Man (Dox Records)
Met zijn fantastisch geproduceerde en gezongen EP “Just Another Man” geeft Steffen Morrison een zeer overtuigende liefdes verklaring voor de soulmuziek.
Solange – A Seat At The Table (Sony Music – Columbia Records)
Met dit album heeft Solange zich een prominente eigen plek in de muziek verworven, uit de schaduw van haar grote zus Beyoncé Knowles. Een aantal nummers is zo modern als het soul genre op dit moment gerekt kan worden.
Jazz Vocaal
Branford Marsalis Quartet & Kurt Elling – Upward Spiral (Sony Music – Okeh)
Scofield en country? Het werkt wonderwel. Fraai weemoedig spel van de meestergitarist in een sterke samenwerking met drummer Bill Stewart en tenorsaxofonist Joe Lovano.
David Linx & Brussels Jazz Orchestra – Brel ([PIAS] – Discograph I JazzVillage, harmonia mundi)
Opnieuw bewijst David Linx zijn soevereine status binnen de Europese jazz zang. Samen met het bruisende Brussels Jazz Orchestra plaatst Linx het werk van Brel in het swingende hart van de Big Band Jazz.
Jacob Collier – In My Room (Membram, UK)
Met zijn fantastische debuutalbum “In My Room” staat multi-instrumentalist en vocalist Jacob Collier al direct op eenzame hoogte als een van de allergrootste talenten van dit moment.
World
Richard Bona & Mandekan Cubano – Heritage (Qwest Records, Membran - UK)
De roots van Afrika, Kameroen om precies te zijn, Cuba en Zuid-Amerika, gevat in wonderlijke fusion. En die stem van Bona. Hypnotiserend album van een supertalent.
Ronald Snijders – The Nelson & Djosa Sessions (V2 Records)
Een cd die dankzij het producers duo Nelson en Djosa het fenomeen (want zo mag je hem rustig noemen) Ronald Snijders gevarieerd en uitdagend belicht. De rijkdom aan combinaties die we op deze cd horen bevestigen dat Snijders een ware kameleon is.
Dhafer Youssef – Diwan Of Beauty And Odd (Sony Music)
De grootmeester van de Ud presenteert een unieke mélange van invloeden waarbij zijn stem en instrument stralen. De musici die hij bijeenbracht creëren een unieke combinatie van virtuositeit en innerlijke rust.
Het document
Peter Erskine Trio / John Taylor / Palle Danielsson – As It Was (New Arts International)
In deze box zitten alle 4 CDs die dit trio tussen 1992 en 1997 uitbracht. Ze zijn in volgorde van uitkomen opgenomen, waardoor de progressie die de groep maakte heel goed te horen is.
Ray Charles – The Atlantic Years in Mono (Warner Music Benelux)
Prachtig vormgegeven en dusdanig virtuoos geremastered dat de door en door gekende opnames van dit genie toch weer het gevoel van eerste beluistering geven. Het openingsstuk The Ray alleen al laat door klank van deze uitgave en het pianospel een diepe indruk achter.
John Coltrane – The Atlantic Years in Mono (Warner Music Benelux)
Op deze prachtig samengestelde box –met daarin de individuele originele albums in mooie harde covers-- is de beeldbepalende muziek van Coltrane vanaf de vrijwel nooit gebruikte, en daardoor onaangetaste, mono-masters in een directe, niet gemixte weergave te horen, wat de muziek prachtig tot zijn recht doet komen.