De nominaties van de Jazz/World Edisons zijn bekend. Deze worden toegekend door een onafhankelijke en vooraanstaande vakjury aan albums van bijzondere kwaliteit. Vanaf heden kan ook het publiek een winnaar bepalen door te stemmen op zijn favoriete genomineerde album. De Edison Jazzism Publieksprijs is een initiatief van de Edison Stichting en het magazine Jazzism. De acht genomineerde albums worden uitgebreid besproken in het nieuwe nummer van het magazine Jazzism, dat morgen verschijnt.
De prestigieuze prijzen worden uitgereikt op vrijdag 6 juli tijdens de uitreikingen van Edison Jazz/World 2018 als onderdeel van North Sea Round Town, het fringe festival van North Sea Jazz in jazzpodium LantarenVenster, Rotterdam. Welke winnaars die avond optreden naast oeuvreprijswinnares Eliane Elias wordt half mei bekendgemaakt.
Genomineerden Edison Jazzism Publieksprijs 2018
Het publiek kan vanaf heden stemmen via https://www.edisons.nl/jazz/ op zijn favoriete genomineerde album. Stemmen kan tot en met 24 mei aanstaande.
- Wouter Hamel – Amaury
- Bram Stadhouders – Big Barrel Organ
- New Cool Collective – Electric Monkey Sessions 2
- Sven Hammond – Rapture
- Yuri Honing Acoustic Quartet – Goldbrun
- Ntjam Rosie – Breaking Cycles
- Fay Claassen – Luck Child
- Krupa & The Genes – Two
Genomineerden Edison Jazz/World 2018 - jurycategorieën
Op basis van kwaliteit en artistieke waarde heeft de jury uit de voordrachten een lijst van drie genomineerden per categorie samengesteld. De jury bestaat uit Michelle Kuypers, Co de Kloet, Cor Bakker, Paul Bruger en meestemmend voorzitter Imme Schade van Westrum.
Jazz Nationaal
BRUUT! – Superjazz
Zoals we van deze formatie gewend zijn worden elementen als energie, virtuositeit en muzikale zeggingskracht prachtig verweven. Een duidelijke stap voorwaarts voor BRUUT! die hun eigen stijl blijven uitbouwen.
Joost Lijbaart/Sanne Rambags/Bram Stadhouders – Under The Surface
In een tijd dat steeds meer muzikale muren afgebroken worden presenteert dit trio o.l.v. Lijbaart een cd die zich gelukkig moeilijk laat vangen qua genre: wellicht omdat het uitgangspunt “muziek achter de stilte” is, wordt de luisteraar meegenomen naar een soms haast droomachtige nieuwe werkelijkheid.
Yuri Honing Acoustic Quartet – Goldbrun
Een opmerkelijk project van deze veelzijdige saxofonist. Met een duidelijke focus op de West-Europese klassieke muziektraditie creëert Honing een heel eigen opvatting over wat jazz kan zijn. Ook qua opname en vormgeving een intelligent uitgedacht concept.
Jazz Internationaal
Christian McBride Big Band – Bringin’ It
Met Bringin’It levert McBride opnieuw een subliem big band album af. Het 17 koppige orkest klinkt hecht, en is vreselijk swingend, alles strak bij elkaar gehouden door meester bassist McBride. Bringin’it bevat prachtige arrangementen op standards en sterke eigen nummers, met een grote variatie in vorm en sfeer, waardoor het album boeit van de eerste tot de laatste minuut.
DeJohnette/Grenadier/Medeski/Scofield – Hudson
Het spelplezier tussen deze jazz-legendes van verschillende generaties opererend onder de naam Hudson, naar het gelijknamige album, is aanstekelijk. De groep speelt tegelijkertijd ingetogen en scherp (waarbij vooral het laid-back spel van DeJohnette opvalt in contrast met het scherpe spel van John Scofield). Dit werkt uitstekend op dit album met sterke eigen nummers - die doen denken aan de elektrische periode van Miles Davis - en daarnaast bijzondere bewerkingen bevat van songs van onder meer Joni Mitchell en Bob Dylan.
Tigran Hamasyan – An Ancient Observer
De in Amerika woonachtige, van oorsprong Armeense, pianist geldt al enige jaren als een van de meest veel belovende jonge musici in de jazz scene met een geheel eigen spelopvatting. Technieken uit de jazz en klassieke muziek komen op een bijzondere manier samen met de volksmuziek uit zijn jeugd. Tigran Hamasyan maakt eigenzinnige muziek, die tegelijkertijd betoverend mooi is als continu van je vraagt om je aandacht er bij te houden.
Jazz Vocaal Nationaal
EvenSanne – What If
Met dit zeer originele album brengt zangeres Sanne Huijbregts samen met haar mede-musici een zeer divers en vooral nieuw geluid binnen de Nederlandse vocale jazzwereld.
Fay Claassen – Luck Child
Met dit album zoekt en verkent Fay Claassen haar muzikale grenzen die beduidend verder liggen dan al haar werk tot nu toe. Zij doet dit dan ook zeer succesvol!
Greetje Kauffeld – A Song For You
Met deze muzikale reis door de tijd laat Greetje Kauffeld horen dat ze na 60 jaar nog niets aan kwaliteit heeft ingeboet. Samen met de smaakvolle begeleiding door Dig d’diz is dit een nationaal product om trots op te zijn.
Jazz Vocaal Internationaal
Cécile McLorin Salvant – Dreams And Daggers
Deze dochter van een Haïtiaanse vader en Franse moeder groeide op in Florida, studeerde in Frankrijk en brak door toen ze in 2010 de Thelonious Monk Jazz Vocal Competition won. Ze staat met één been in de traditionele jazz, maar weet toch fris en urgent te klinken. Dat bewijst haar vierde album weer eens. Roept herinneringen op aan het debuut van Rachelle Ferrell.
Dee Dee Bridgewater – Memphis… Yes I’m Ready
Veelzijdige jazzzangeres met een geweldige stem, een van de betere van haar generatie. Dit album is een hommage aan haar geboortestad en de muziek die daar floreert: soul en blues met een hoop groove erin. Swampy en funky.
Gregory Porter – Nat “King” Cole & Me
Op zijn vijfde studioalbum brengt ’s lands publiekslieveling Gregory Porter een ode aan een van zijn grootste helden, Nat King Cole. Ontzettend goed gemaakt, prachtig gearrangeerd en geproduceerd door Vince Mendoza, filmachtig, met gevoel voor dramatiek. Een warm bad waarin Porters soepele stem goed gedijt.
World
New Cool Collective Big Band ft. Thierno Koite
Een van de meest productieve én creatieve jazz formaties van Nederland is er opnieuw in geslaagd een internationaal muzikaal project eigenhandig in de stijgers te zetten en vervolgens meer dan overtuigend vast te leggen op een bijzonder aangename cd.
Somi – Petit Afrique
Met haar originele bewerking van Stings’ Englishman in New York (Een Afrikaanse in New York) verbreed Somi opnieuw haar Afrikaanse en Amerikaanse roots. Haar 'New African Jazz', zoals ze het zelf eens noemde, ontwikkeld zich met nieuwe accenten steeds meer door in de wereldmuziek.
Tony Allen – The Source
De Afrobeat drummer die de architect wordt genoemd van Fela Kuti’s geluid maakt op 77 jarige leeftijd zelf een raak album debuut op het Blue Note label. Met nieuwe eigen composities is er een spannende balans tussen de jazz (naar zijn voorbeeld Art Blakey) en de Afrobeat waarmee Allen zelf een legende werd.
Soul & Beyond
Aretha Franklin – A Brand New Me
Klassieke Atlantic-opnamen van de grande dame van de soul werden door producers Nick Patrick en Don Reedman en het Royal Philharmonic Orchestra voorzien van een nieuw gearrangeerd jasje. Dat deden ze eerder met Elvis, nu dus met Aretha.
Curtis Harding – Face Your Fear
R&B, soul, hiphop, rock, punk – Curtis Harding mengt de genres tot een vurige, compromisloze mix. Zijn tweede album is ambitieuzer en gewaagder dan zijn debuut, met voeten in de psychedelische soul en sixties- en seventies-R&B en -funk. Retro? Zeker, maar verleden én toekomst gaan bij Harding hand in hand.
Thundercat – Drunk
Werkelijk een basvirtuoos, deze Stephen “Thundercat” Bruner, die op zijn jongste album nog maar eens laat horen beïnvloed te zijn door de fusion van de jaren zeventig. Daarnaast etaleert hij op Drunk zijn liefde voor blue-eyed soul. Michael McDonald en Kenny Loggins zijn van de partij, net als de rappers Kendrick Lamar, Pharrell Williams en Wiz Khalifa.
Het document
Eric Ineke – Let There Be Life, Love And Laughter
Knap samengebracht historisch eerbetoon aan veelgevraagde 70 jarige meesterdrummer. Hier als begeleider (tussen 1968 en 2014) van tenor giganten als Dexter Gordon, Johnny Griffin, Grant Stewart, David Liebman, John Ruocco, Clifford Jordan, Lucky Thompson en George Coleman.
Herman Schoonderwalt – The Winner
We hebben er een halve eeuw op moeten wachten, maar nu is dit beroemde vaderlandse pionierswerk eindelijk weer glansrijk toegankelijk. Geheel dankzij het Nederlands Jazz Archief die de originele Philips master terug vond en deze voor het eerst ook in de oorspronkelijke stereomix op cd zette.
Sarah Vaughan – Live At Laren Jazz Festival 1975
Afkomstig uit een serie van het Franse klassieke label Fondamenta met voor het eerst uitgegeven Nederlandse concertregistraties van Amerikaanse jazz sterren. Mede dankzij het gebruik van Nederlandse radioregistraties is de geluidskwaliteit subliem. Sarah Vaughan is daarbij in absolute topvorm.
Edison Jazz/World in Rotterdam
Edison Jazz/World is ook dit jaar weer onderdeel van het fringe festival North Sea Round Town, dat in de periode van 23 juni t/m 15 juli met ruim 300 programma’s op meer dan 100 locaties het North Sea Jazz festival inluidt.
Het evenement heeft dit jaar als nieuwe huisvesting LantarenVenster. Met hét jazzpodium van Rotterdam en omstreken heeft Edison Jazz/World een mooie locatiepartner gevonden. Op 6 juli zal oeuvreprijswinnares Eliane Elias hier haar prijs hoogstpersoonlijk in ontvangst komen nemen en een uur durend concert verzorgen samen met bassist Marc Johnson en drummer Tiago Michelin. Naast Elias zullen tijdens de uitreikingen ook andere winnaars hun muzikale opwachting maken. Kaarten hiervoor kosten 10 euro en zijn te verkrijgen via www.lantarenvenster.nl of op locatie aan de kassa. Nieuw is de unieke Edison Jazz/World jamsessie na afloop in de foyer, waarbij winnaars en Rotterdams jazztalent elkaar uitdagen op het podium. Dit na-programma is gratis toegankelijk.
Edison
De Edison is de meest prestigieuze en oudste muziekprijs in Nederland. De onderscheiding is te vergelijken met de Amerikaanse Grammy Award, de Duitse Echo of de Britse Brit awards. De Edison bestaat uit een bronzen beeld vervaardigd door beeldhouwer Pieter d’Hont. De Edison uitreiking valt uiteen in drie muzikale genres. Edison Pop, Edison Klassiek en Edison Jazz/World.