De winnaars Edison Klassiek zijn bekend. Uit de 163 inzendingen zijn onder meer Kristian Bezuidenhout, Hannes Minnaar, Florian Boesch, Vilde Frang en het Netherlands Radio Philharmonic Orchestra o.l.v. Jaap van Zweden door de jury tot winnaar verkozen.
De jury bestond voor 2012 uit Stef Collignon (voorzitter), Henk Smit, Tonko Dop, Jochem Valkenburg, Mischa Spel en Roland Kieft. Op basis van kwaliteit en artistieke waarde heeft deze jury uit de voordrachten een lijst van drie genomineerden per categorie samengesteld. Uit deze genomineerden zijn vandaag de onderstaande winnaars bekend gemaakt:
De solist – instrumentaal
Kristian Bezuidenhout/Gottfried von der Goltz
Mendelssohn – Double Concerto for Violin & Piano/Piano Concerto in A minor
Kristian Bezuidenhout, Gottfried von der Goltz en het Freiburger Barockorchester weten deze van jeugdige vitaliteit overstromende jeugdwerken een ongekende allure mee te geven. Zij verlenen beide concerten precies de energie en speelsheid die zij nodig hebben, en dat allemaal met een puntgave techniek en een groot gevoel voor stijl.
De solist – vocaal
Florian Boesch
Loewe – Songs & Ballads
Alsof hij zijn luisteraars als kinderen om voorleestijd op schoot trekt - zo beeldend zijn zijn evocaties, zo kleurrijk de personages die hij tot leven wekt. Boesch’ bariton heeft de gruizige donderlaagte van een bas, maar hij zet zijn stem in de hogere regionen moeiteloos in voor totaal andere, lichtere kleuren.
Het debuut
Hannes Minnaar
Rachmaninoff/Ravel – Piano Sonata No. 1/Sonatine & Miroirs
Maar voor de luisteraar demonstreren de gespeelde werken bovenal de veelzijdigheid van Minnaar. De wijze waarop hij overzicht houdt over de complexe pianistiek en hoofd- en bijzaken scheidt in Rachmaninoffs Eerste pianosonate zorgen ervoor dat het niet het mislukte werk blijkt te zijn waar veel pianisten het voor houden.
Het koor
L’Arpeggiata o.l.v. Christina Pluhar
Monteverdi – Vespro della Beata Vergine
Bovendien is deze uitvoering van Monteverdi´s meesterwerk bijzonder mooi opgenomen: ruimtelijk maar recht-voor-z´n-raap, met een glansrol voor de werkelijk schitterend klinkende trombonisten: alleen al om deze laatste is de cd het aanschaffen waard.
Kamermuziek
Vilde Frang & Michail Lifits
Bartók/Grieg/Strauss – Violin Sonatas
Dat dit een terechte tweede Edison is, blijkt al meteen uit het openingswerk, de niet eens zo vaak gespeelde eerste sonate van Vildes landgenoot Grieg. Frangs techniek is verbluffend feilloos, haar intonatie om door een ringetje te halen, haar toon slank maar warm.
De opera
Netherlands Radio Philharmonic Orchestra o.l.v. Jaap van Zweden
Wagner – Parsifal
Hij toont zich in staat de ruim vier uur durende opera op natuurlijke wijze te ontvouwen en vermijdt daarbij behendig de valkuilen logheid en drammerigheid. In plaats daarvan verrast van Zweden met de eenvoud en puurheid van zijn musiceren, de zuivere naïviteit van Parsifal indachtig.
Het orkest
Budapest Festival Orchestra o.l.v. Iván Fischer
Schubert – Symphony No. 9
Fischer geeft daarbij het zo karakteristieke melodische weefsel van deze symfonie, die hij op sommige momenten beschouwt als een verkapte ‘bundel Schubert-liederen’, alle rust en ruimte om te stromen en zich te ontwikkelen. Alleen zo houd je het bijna 55 minuten spannend en boeiend.
Het document
Arthur Rubinstein
Various – Complete Album Collection
Een schatkist waarvan de bodem niet snel in zicht komt. Dat is Arthur Rubinstein, The Complete Album Collection. Een propvolle doos, met daarin 142 cd´s, 2 dvd’s en een mooi uitgegeven boek. Het geluid is prachtig gerestaureerd. De facsimile elpeehoezen en labels missen hun nostalgische uitwerking niet.
De ontdekking
Les Siècles o.l.v. François-Xavier Roth
Stravinsky/e.a. – l’Oiseau de feu/Les Orientales
De Vuurvogel als kakelvers, (opnieuw) betoverend en meeslepend werk: het is een revelatie. Ook wie het werk al denkt te kennen, of misschien wel: juist wie het denkt te kennen, moet deze cd absoluut gaan horen.