Genomineerden 2017

Edison Oeuvreprijs voor André van Duin 21 februari 2012

Edison Oeuvreprijs voor André van Duin

André van Duin heeft vandaag in het DeLaMar Theater in Amsterdam de Edison Oeuvreprijs Kleinkunst/Comedy ontvangen. De Edison Stichting kent Van Duin de prijs toe voor zijn enorme oeuvre en buitengewone verdiensten voor de Nederlandse muziek. De prijs is overhandigd door de Edison Pop juryvoorzitter Leo Blokhuis.


De Edison Oeuvreprijs wordt jaarlijks uitgereikt in de genres Pop, Klassiek en Jazz en zoals nu, zeer incidenteel bij een bijzondere gelegenheid: deze Oeuvreprijs voor Kleinkunst/Comedy wordt uitgereikt ter gelegenheid van de 65e verjaardag van André van Duin.


Het is de jury een eer en genoegen de Edison Oeuvreprijs Kleinkunst/Comedy 2012 uit te reiken aan André van Duin. In het juryrapport zegt zij het volgende:

Met een lijst albums die zo lang is dat Wikipedia de draad kwijt is en een selectie vermeldt, met een creatieve spanwijdte van verstilde luisterliedjes tot knotskolderieke carnavalskrakers en met een succes dat zijn naam synoniem maakt met een genre is het woord fenomeen zelden zo op zijn plaats als wanneer het gebruikt wordt voor André van Duin. Hij is Neerlands grootste volksartiest in de ware zin van het woord: niet alleen maar aansprekend voor een specifieke doelgroep, van links naar rechts, van hoog tot laag, de liefhebbers van het werk van Van Duin zitten overal. Van gekke bekken trekkende bandparodist groeide hij razendsnel uit tot een geliefd zanger en humorist die toegankelijkheid koppelt aan raffinement en nooit succes zoekt ten koste van een ander. De registraties van zijn theaterrevues - een genre dat hij in feite hoogstpersoonlijk in leven hield - zijn nog altijd hilarisch en zijn timing is ongeëvenaard.

Edison partners