Genomineerden 2017

Winnaars Edisons bekend 02 oktober 2011

Winnaars Edisons bekend

Rob de Nijs en Anouk hebben de Edison Pop 2011 gewonnen in de categorieën beste mannelijke en vrouwelijke artiest. Racoon wint de prijs in de categorie beste groep. Beste nieuwkomer is Krystl. Daniel Lohues wint in de categorie kleinkunst/theater. Een nieuw geïntroduceerde speciale juryprijs gaat naar het project Happy Camper. De publieksprijzen komen toe aan Nick & Simon en Ilse DeLange. Marco Borsato is in het zonnetje gezet als winnaar van de oeuvre Edison. De prestigieuze muziekprijzen zijn uitgereikt in het Rotterdamse Beurs-World Trade Center.


Rob de Nijs mocht het bronzen beeldje in ontvangst nemen voor beste mannelijke popartiest. Volgens de jury doet de man, die in 1963 zijn eerste hit scoorde, na 48 jaar nog volop mee. Zijn innovatieve laatste album Eindelijk Vrij, waarvoor hij naar het zuiden van Noord Amerika ging en dat is geproduceerd door Daniel Lohues, vindt de vakjury een meesterwerk. Daniel Lohues viel zelf ook in de prijzen met zijn album Hout Moet in de categorie kleinkunst/theater. ‘Op Hout Moet laat hij zich weer zien als een waar woordkunstenaar die zijn muzikale invloeden niet alleen op het Drentse platteland vindt, maar ook in het broeierige zuiden van de VS.’ Anouk werd geëerd voor haar album To Get Her Together waarin ze volgens de jury vol de confrontatie met zichzelf aangaat. Haar herkenbare emotie weet ze te combineren met een volstrekt nieuwe uitingsvorm, stijlen die tot voor kort relatief vreemd voor haar waren. En tijdens die expeditie vergeet ze niet de luisteraar te raken. Aldus de jury onder leiding van Leo Blokhuis.


Dat Nederland barst van het talent bewijst Krystl die de prijs in ontvangst mocht nemen voor beste nieuwkomer. ‘Gezegend met een indrukwekkende stem en met meerder muzikale talenten lijkt het leven Krystl toe te lachen.’ Racoon werd als beste groep door de jury verkozen voor hun album Liverpool Rain. ‘Het lijkt zo eenvoudig maar Racoon is zo’n band die het schrijven van songs tot een kunstvorm promoveert. Een nieuwe speciale juryprijs werd toegekend aan het project Happy Camper van Job Roggeveen. ‘Happy Camper verrast in veelzijdigheid, originaliteit en kwaliteit. Invloeden uit alle hoeken van Europa worden uitgewerkt door en uitgelezen groep muzikanten – waarbinnen een glansrol voor de initiatiefnemer zelf – die de gedachtespinsels van Roggeveen geraffineerd vorm geven.’


De Edison avond sloot af met een eerbetoon door diverse artiesten, aan oeuvreprijs winnaar Marco Borsato.


Niet alleen de jury, maar ook het Nederlandse volk liet zondagavond van zich horen. Winnaars zijn Nick & Simon met Fier in de categorie beste album en Ilse DeLange met Next To Me in de categorie beste song.


Beste mannelijke artiest – Rob de Nijs met ‘Eindelijk Vrij’
Beste vrouwelijke artiest – Anouk met ‘To Get Her Together’
Beste groep – Racoon met ‘Liverpool Rain’
Beste nieuwkomer – Krystl met ‘Rolling’
Kleinkunst/theater – Daniël Lohues met ‘Hout Moet’
Speciale Juryprijs – Happy Camper met ‘Happy Camper’
Publieksprijs beste album – Nick & Simon met ‘Fier’
Publieksprijs beste song – Ilse DeLange met ‘Next To Me’

Edison partners